Sirkulærøkonomi i Loppa: mindre plast skaper lokale arbeidsplasser i Øksfjord

Grieg Seafood Finnmark tar grep om egen bruk av plast og velger mer miljøvennlige løsninger. Satsingen skaper også, på sikt, nye arbeidsplasser hos Brisk Safety i Øksfjord.

Vi har alle hørt at utfordringer kan føre til nye muligheter. Det er i korte trekk historien om samarbeidet mellom Grieg Seafood Finnmark, Bellona og Brisk Safety og nå nystartede Brisk Aqua Service.

Et lite industrieventyr

-Vedlikehold og gjenvinning av plastproduktene i oppdrettsnæringa har blitt en spennende utfordring for oss, og uten Grieg Seafoods store ambisjoner og egne krav om å etterlate seg minst mulig miljøavtrykk, hadde aldri dette skjedd, sier daglig leder Truls Malm i Brisk Aqua Service. Han er gründer og oppfinner av flere produkter for oppdrettsnæringen. Et helt spesielt luseskjørt, og et V-skjul for rensefisk, samt en kunstig tareskog/miljøtare også for rensefisk, er alle produkter som erstatter plast med resirkulerbar PVC. De avgir heller ikke microplast. Produktene er patenterte og produseres i samarbeid med blant andre Protan. Andre miljøforurensende bestanddeler som tau og bly er også byttet ut med miljøvennlige og resirkulerbare materialer.

Her kommer nybygget på 1000 kvadratmeter i Øksfjord som skal drive service, vedlikehold og resirkulering av gamle plastprodukter. Grieg Seafoods egne krav om å redusere sitt miljøavtrykk skaper også åtte til ti nye arbeidsplasser.

Les mer på https://griegseafood.com/news/tar-milj%C3%B8grep-og-bytter-ut-plasten